Upvote Upvoted 261 Downvote Downvoted
1 ⋅⋅ 7 8 9 10 11 12 13 ⋅⋅ 65
mastercomfig - fps/customization config
posted in Customization
271
#271
Tip of the Hats
5 Frags +

r_hunkalloclightmaps set to 1 appears to cause a crash (engine hunk overflow) on some maps (such as jump_eons_b2)

r_hunkalloclightmaps set to 1 appears to cause a crash (engine hunk overflow) on some maps (such as jump_eons_b2)
272
#272
1 Frags +
Whiskerr_hunkalloclightmaps set to 1 appears to cause a crash (engine hunk overflow) on some maps (such as jump_eons_b2)

That's documented in the config. Some maps have very large lightmaps that can't be stored in the hunk.

However, most of the time, the hunk has enough space to store lightmaps and therefore that behavior is preferred.

[quote=Whisker]r_hunkalloclightmaps set to 1 appears to cause a crash (engine hunk overflow) on some maps (such as jump_eons_b2)[/quote]
That's documented in the config. Some maps have very large lightmaps that can't be stored in the hunk.

However, most of the time, the hunk has enough space to store lightmaps and therefore that behavior is preferred.
273
#273
Tip of the Hats
1 Frags +

How significant are the perf gains for having that enabled? I get that it's documented and googling a crash tends to give you what's causing the issue, but having something enabled by default that causes a CTD on certain maps doesn't seem ideal unless it's a significantly small % of maps that it happens on (which I sort of assume is the case).

How significant are the perf gains for having that enabled? I get that it's documented and googling a crash tends to give you what's causing the issue, but having something enabled by default that causes a CTD on certain maps doesn't seem ideal unless it's a significantly small % of maps that it happens on (which I sort of assume is the case).
274
#274
0 Frags +

It deals only with memory allocations when loading lightmaps. The most likely and noticeable benefits are from load times and memory usage. Access times of lightmap data could possibly be reduced as well.

This problem only happens in a few maps with an abnormally large lightmap lump, so it is best to keep it enabled unless you encounter a map that it needs to be disabled for.

It deals only with memory allocations when loading lightmaps. The most likely and noticeable benefits are from load times and memory usage. Access times of lightmap data could possibly be reduced as well.

This problem only happens in a few maps with an abnormally large lightmap lump, so it is best to keep it enabled unless you encounter a map that it needs to be disabled for.
275
#275
5 Frags +

Alright I finally got time to do some Benchmarks so here you go:

@dxlevel 91 1080p (32 players server demo with the anniversary bullshit also going on -I'm almost certain that those balloons and other useless stuff affected performance-)

-Comanglia maxframes

9654 frames 50.832 seconds 189.92 fps ( 5.27 ms/f) 20.958 fps variability

- Comanglia stability

9654 frames 51.844 seconds 186.21 fps ( 5.37 ms/f) 22.373 fps variability

-Mastercoms maxframes

9654 frames 49.992 seconds 193.11 fps ( 5.18 ms/f) 21.281 fps

- My stuff + comanglia's maxframes config

9654 frames 49.788 seconds 193.95 fps ( 5.16 ms/f) 20.036 fps variability

________________________________________

I'm also going to do some further testing with some of the launch options you suggested too

+

also could you please explain the preloading stuff that comes with your config and how it possibly affect performance?

Alright I finally got time to do some Benchmarks so here you go:

@dxlevel 91 1080p (32 players server demo with the anniversary bullshit also going on -I'm almost certain that those balloons and other useless stuff affected performance-)

-Comanglia maxframes
[code]9654 frames 50.832 seconds 189.92 fps ( 5.27 ms/f) 20.958 fps variability
[/code]

- Comanglia stability
[code]9654 frames 51.844 seconds 186.21 fps ( 5.37 ms/f) 22.373 fps variability
[/code]

-Mastercoms maxframes
[code]9654 frames 49.992 seconds 193.11 fps ( 5.18 ms/f) 21.281 fps[/code]

- My stuff + comanglia's maxframes config
[code]9654 frames 49.788 seconds 193.95 fps ( 5.16 ms/f) 20.036 fps variability[/code]
________________________________________

I'm also going to do some further testing with some of the launch options you suggested too

+

also could you please explain the preloading stuff that comes with your config and how it possibly affect performance?
276
#276
0 Frags +
osvaldoalso could you please explain the preloading stuff that comes with your config and how it possibly affect performance?

Could you specify what preloading stuff?

[quote=osvaldo]
also could you please explain the preloading stuff that comes with your config and how it possibly affect performance?
[/quote]

Could you specify what preloading stuff?
277
#277
3 Frags +

New beta autoexec for 4.0.0: https://github.com/mastercoms/tf2cfg/blob/4.0.0/mastercoms/cfg/autoexec.cfg

Has improved organization and comments, as well as better defaults and options.

I'm working on new presets for 4.0.0: maxframes, competitive and maxquality.

I don't know if I should make a lowend/potato/toaster preset because usually what ends up happening is some people think lowend = fast and then use it on their modern/powerful PCs. Besides, there are a lot of variations in accomodating different lowend PCs that probably can't be accounted for in just one preset, so I think it is just better to refer to the documentation to determine the best settings for your PC in that case.

There have been a few controversial defaults in the config as well. Most of you may have had problems with host_thread_mode 1 and wonder why I have it as default when it has issues on local servers. My reasoning is that people will notice their local server games not working and will be reminded to change to host_thread_mode 0, while if it is host_thread_mode 0 by default, there is no reminder to use 1 on multiplayer games for people who do not read the documentation. Of course, I'm here to provide a good config for the community so if most of you prefer host_thread_mode 0, I'll change the default.

New beta autoexec for 4.0.0: https://github.com/mastercoms/tf2cfg/blob/4.0.0/mastercoms/cfg/autoexec.cfg

Has improved organization and comments, as well as better defaults and options.

I'm working on new presets for 4.0.0: maxframes, competitive and maxquality.

I don't know if I should make a lowend/potato/toaster preset because usually what ends up happening is some people think lowend = fast and then use it on their modern/powerful PCs. Besides, there are a lot of variations in accomodating different lowend PCs that probably can't be accounted for in just one preset, so I think it is just better to refer to the documentation to determine the best settings for your PC in that case.

There have been a few controversial defaults in the config as well. Most of you may have had problems with host_thread_mode 1 and wonder why I have it as default when it has issues on local servers. My reasoning is that people will notice their local server games not working and will be reminded to change to host_thread_mode 0, while if it is host_thread_mode 0 by default, there is no reminder to use 1 on multiplayer games for people who do not read the documentation. Of course, I'm here to provide a good config for the community so if most of you prefer host_thread_mode 0, I'll change the default.
278
#278
0 Frags +
mastercoms
Could you specify what preloading stuff?

I was refering to this exchange:

mastercomsstabby
By the way, does the preloading file go in the "custom" folder?
Preloading file goes in the mastercoms folder like how it is.
[quote=mastercoms]

Could you specify what preloading stuff?[/quote]

I was refering to this exchange:

[quote=mastercoms][quote=stabby]

By the way, does the preloading file go in the "custom" folder?[/quote]
Preloading file goes in the mastercoms folder like how it is.

[/quote]
279
#279
0 Frags +
mastercomsNew beta autoexec for 4.0.0: https://github.com/mastercoms/tf2cfg/blob/4.0.0/mastercoms/cfg/autoexec.cfg

Game crashes on launch with this new cfg.

Doesn't happen with the older version I used.

[quote=mastercoms]New beta autoexec for 4.0.0: https://github.com/mastercoms/tf2cfg/blob/4.0.0/mastercoms/cfg/autoexec.cfg[/quote]

Game crashes on launch with this new cfg.

Doesn't happen with the older version I used.
280
#280
0 Frags +

i have been playing with commands for days now and can't seem to find the cause of these dark models. http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1119031885

i have been playing with commands for days now and can't seem to find the cause of these dark models. http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1119031885
281
#281
0 Frags +

v4.0.0b3
mat_forcemanagedtextureintohardware 1 -- causes black textures
net_maxpacketdrop 1 -- causes timed outs on unstable servers.

v4.0.0b3
mat_forcemanagedtextureintohardware 1 -- causes black textures
net_maxpacketdrop 1 -- causes timed outs on unstable servers.
282
#282
0 Frags +
maniacali have been playing with commands for days now and can't seem to find the cause of these dark models. http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1119031885

Try using r_worldlightmin 0.004.

osvaldoPreloading

I just removed textures that didn't exist from the texture preload list in order to speed up game startup time by a little bit.

PredGame crashes on launch with this new cfg.

Doesn't happen with the older version I used.

I updated the config to try and fix the problem in 4.0.0b4, but I'll be able to be better figure out the problem if you could share your specs.

Hoppsv4.0.0b3
mat_forcemanagedtextureintohardware 1 -- causes black textures
net_maxpacketdrop 1 -- causes timed outs on unstable servers.

The black texture issue didn't happen to me on Linux, sorry :(. I made it to be default at 0 in 4.0.0b4, thanks for the report.

Hm, so I guess this net_maxpacketdrop is pretty useless if it is only used for timing out from a server. I changed it to 500 in 4.0.0b4. Hopefully that's enough to fix the problems.

[quote=maniacal]i have been playing with commands for days now and can't seem to find the cause of these dark models. http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1119031885[/quote]
Try using r_worldlightmin 0.004.

[quote=osvaldo]
Preloading
[/quote]
I just removed textures that didn't exist from the texture preload list in order to speed up game startup time by a little bit.

[quote=Pred]
Game crashes on launch with this new cfg.

Doesn't happen with the older version I used.
[/quote]
I updated the config to try and fix the problem in 4.0.0b4, but I'll be able to be better figure out the problem if you could share your specs.

[quote=Hopps]v4.0.0b3
mat_forcemanagedtextureintohardware 1 -- causes black textures
net_maxpacketdrop 1 -- causes timed outs on unstable servers.[/quote]
The black texture issue didn't happen to me on Linux, sorry :(. I made it to be default at 0 in 4.0.0b4, thanks for the report.

Hm, so I guess this net_maxpacketdrop is pretty useless if it is only used for timing out from a server. I changed it to 500 in 4.0.0b4. Hopefully that's enough to fix the problems.
283
#283
1 Frags +

Soo, did you remove the maxframes.cfg from the github?

EDIT: I cannot read.

Soo, did you remove the maxframes.cfg from the github?

EDIT: I cannot read.
284
#284
0 Frags +

4.0.0 beta updated to move the comfig out of autoexec, added maxperformance, maxquality and comp cfgs.

https://github.com/mastercoms/tf2cfg/tree/4.0.0/mastercoms/cfg

4.0.0 beta updated to move the comfig out of autoexec, added maxperformance, maxquality and comp cfgs.

https://github.com/mastercoms/tf2cfg/tree/4.0.0/mastercoms/cfg
285
#285
0 Frags +
mastercoms4.0.0 beta updated to move the comfig out of autoexec, added maxperformance, maxquality and comp cfgs.

https://github.com/mastercoms/tf2cfg/tree/4.0.0/mastercoms/cfg

new maxperformance cfg crashes tf2 on launch. this may just be my shitty computer, but i'll have to look into it

[quote=mastercoms]4.0.0 beta updated to move the comfig out of autoexec, added maxperformance, maxquality and comp cfgs.

https://github.com/mastercoms/tf2cfg/tree/4.0.0/mastercoms/cfg[/quote]

new maxperformance cfg crashes tf2 on launch. this may just be my shitty computer, but i'll have to look into it
286
#286
0 Frags +
maniacal
new maxperformance cfg crashes tf2 on launch. this may just be my shitty computer, but i'll have to look into it

Only maxperformance, or does it happen with the default config as well?

[quote=maniacal]

new maxperformance cfg crashes tf2 on launch. this may just be my shitty computer, but i'll have to look into it[/quote]
Only maxperformance, or does it happen with the default config as well?
287
#287
0 Frags +
mastercomsmaniacal
new maxperformance cfg crashes tf2 on launch. this may just be my shitty computer, but i'll have to look into it
Only maxperformance, or does it happen with the default config as well?

Only maxperformance

[quote=mastercoms][quote=maniacal]

new maxperformance cfg crashes tf2 on launch. this may just be my shitty computer, but i'll have to look into it[/quote]
Only maxperformance, or does it happen with the default config as well?[/quote]

Only maxperformance
288
#288
0 Frags +
maniacalOnly maxperformance

Ok, I updated the config. Is the issue solved now?

[quote=maniacal]
Only maxperformance[/quote]
Ok, I updated the config. Is the issue solved now?
289
#289
1 Frags +
mastercomsmaniacalOnly maxperformanceOk, I updated the config. Is the issue solved now?

yes the issue is solved, thank you. <3

[quote=mastercoms][quote=maniacal]
Only maxperformance[/quote]
Ok, I updated the config. Is the issue solved now?[/quote]

yes the issue is solved, thank you. <3
290
#290
1 Frags +
mastercomsThat being said, I'd like to see comparisons to see how much FPS you're gaining.

Totally forgot to do this, my bad. Here are the 'timedemo' benchmarks:

No affinity setting (cores 0-7 for all applications): 
75.3 average FPS,  5.7 variability, 53.3 seconds

Affinity "offloading" (cores 0;2;4;6 for tf2, 1;3;5;7 for all other applications): 
78.9 average FPS,  5.6 variability, 50.8 seconds

Just a +2.5 fps boost, but it's there. Used to give bigger gains (+10ish) and resolve micro-stuttering issues (I haven't played enough without PL to know if I still gets stutters without) due to Core0 maxing out (somehow disabling core0 caused the CPU load to be distributed more evenly between cores)

I wasn't streaming when doing these benchmarks, only previewing in OBS Studio, so maybe it's smaller than expected because OBS wasn't eating as much CPU. OBS Classic only had CPU Encoding available back then too, and I use NVENC Encoding now, which puts most of the load on the GPU. I also was using an older processor when benchmarking back in the day, so maybe that's it, too.

[quote=mastercoms]
That being said, I'd like to see comparisons to see how much FPS you're gaining.[/quote]
Totally forgot to do this, my bad. Here are the 'timedemo' benchmarks:

[code]No affinity setting (cores 0-7 for all applications):
75.3 average FPS, 5.7 variability, 53.3 seconds

Affinity "offloading" (cores 0;2;4;6 for tf2, 1;3;5;7 for all other applications):
78.9 average FPS, 5.6 variability, 50.8 seconds[/code]

Just a +2.5 fps boost, but it's there. Used to give bigger gains (+10ish) and resolve micro-stuttering issues (I haven't played enough without PL to know if I still gets stutters without) due to Core0 maxing out (somehow disabling core0 caused the CPU load to be distributed more evenly between cores)

I wasn't streaming when doing these benchmarks, only previewing in OBS Studio, so maybe it's smaller than expected because OBS wasn't eating as much CPU. OBS Classic only had CPU Encoding available back then too, and I use NVENC Encoding now, which puts most of the load on the GPU. I also was using an older processor when benchmarking back in the day, so maybe that's it, too.
291
#291
1 Frags +

idk if this has been discussed but

the sound setting causes this weird issue where sounds don't update where they originate from properly within surround sound.

so for instance if a heavy starts shooting to my left and I rotate my mouse it still sounds like it is coming from the left no matter what

idk if this has been discussed but

the sound setting causes this weird issue where sounds don't update where they originate from properly within surround sound.

so for instance if a heavy starts shooting to my left and I rotate my mouse it still sounds like it is coming from the left no matter what
292
#292
1 Frags +
knuckidk if this has been discussed but

the sound setting causes this weird issue where sounds don't update where they originate from properly within surround sound.

so for instance if a heavy starts shooting to my left and I rotate my mouse it still sounds like it is coming from the left no matter what

Try snd_spatialize_roundrobin 1 to reduce the effect or snd_spatialize_roundrobin 0 to completely remove the effect. This questionable default will be fixed in 4.0.0.

[quote=knuck]idk if this has been discussed but

the sound setting causes this weird issue where sounds don't update where they originate from properly within surround sound.

so for instance if a heavy starts shooting to my left and I rotate my mouse it still sounds like it is coming from the left no matter what[/quote]
Try snd_spatialize_roundrobin 1 to reduce the effect or snd_spatialize_roundrobin 0 to completely remove the effect. This questionable default will be fixed in 4.0.0.
293
#293
1 Frags +

Sorry if this is a noob question but the link on your main post https://github.com/mastercoms/tf2cfg and the link in your latest post in this thread mastercomms https://github.com/mastercoms/tf2cfg/tree/4.0.0 are giving me different configs. Which do I use?

Sorry if this is a noob question but the link on your main post https://github.com/mastercoms/tf2cfg and the link in your latest post in this thread mastercomms https://github.com/mastercoms/tf2cfg/tree/4.0.0 are giving me different configs. Which do I use?
294
#294
0 Frags +
mba_Sorry if this is a noob question but the link on your main post https://github.com/mastercoms/tf2cfg and the link in your latest post in this thread mastercomms https://github.com/mastercoms/tf2cfg/tree/4.0.0 are giving me different configs. Which do I use?

Well 4.0.0 is in beta but should be better than the main version. Has less extra config customization options, though, which I am working to add soon (stuff like chat and hud customization).

stabby

Is that with -high? And it will be interesting to test this on Windows vs Linux, because of the different CPU schedulers they have.

[quote=mba_]Sorry if this is a noob question but the link on your main post https://github.com/mastercoms/tf2cfg and the link in your latest post in this thread mastercomms https://github.com/mastercoms/tf2cfg/tree/4.0.0 are giving me different configs. Which do I use?[/quote]
Well 4.0.0 is in beta but should be better than the main version. Has less extra config customization options, though, which I am working to add soon (stuff like chat and hud customization).

[quote=stabby]
[/quote]
Is that with -high? And it will be interesting to test this on Windows vs Linux, because of the different CPU schedulers they have.
295
#295
2 Frags +

4.0.0 released. Completely rewrote the config and added the mat_ CVars I was missing.

Download

4.0.0 released. Completely rewrote the config and added the mat_ CVars I was missing.

[url=https://github.com/mastercoms/tf2cfg/archive/master.zip]Download[/url]
296
#296
1 Frags +

4.1.0 released with a few bug fixes, comment updates, increased FPS for maxperformance cfg and a new cfg preset for iGPUs.

Probably will be last update before the Pyro Update, unless anyone finds any problems.

Download link for convenience

4.1.0 released with a few bug fixes, comment updates, increased FPS for maxperformance cfg and a new cfg preset for iGPUs.

Probably will be last update before the Pyro Update, unless anyone finds any problems.

[url=https://github.com/mastercoms/tf2cfg/archive/master.zip]Download link for convenience[/url]
297
#297
1 Frags +

I just updated to the latest version of your config, and for whatever reason the max performance crashes my game. The maxframes version of your previous config does not do this. I need help

I just updated to the latest version of your config, and for whatever reason the max performance crashes my game. The maxframes version of your previous config does not do this. I need help
298
#298
0 Frags +
FreedeerfI just updated to the latest version of your config, and for whatever reason the max performance crashes my game. The maxframes version of your previous config does not do this. I need help

Is it the latest version from git or the 4.1.0 release?

[quote=Freedeerf]I just updated to the latest version of your config, and for whatever reason the max performance crashes my game. The maxframes version of your previous config does not do this. I need help[/quote]
Is it the latest version from git or the 4.1.0 release?
299
#299
1 Frags +
FreedeerfI just updated to the latest version of your config, and for whatever reason the max performance crashes my game. The maxframes version of your previous config does not do this. I need help

same for me and wheatley, altho i managed to load up a map where it looks like this: https://steamuserimages-a.akamaihd.net/ugc/869613906108489828/A7C3892FE1CC98B785A8D2DA952EBCB345EB6AC5/

crashes after 5 seconds.

[quote=Freedeerf]I just updated to the latest version of your config, and for whatever reason the max performance crashes my game. The maxframes version of your previous config does not do this. I need help[/quote]

same for me and wheatley, altho i managed to load up a map where it looks like this: https://steamuserimages-a.akamaihd.net/ugc/869613906108489828/A7C3892FE1CC98B785A8D2DA952EBCB345EB6AC5/

crashes after 5 seconds.
300
#300
0 Frags +

Does your max performance config contain the option mat_forcemanagedtextureintohardware 1?

Does your max performance config contain the option mat_forcemanagedtextureintohardware 1?
1 ⋅⋅ 7 8 9 10 11 12 13 ⋅⋅ 65
Please sign in through STEAM to post a comment.